Valmistusohje
400 - 500 g maa-artisokan mukuloita
1 prk ruokakermaa
1 dl vuohenputki-ruohosipulipestoa (tai muista luonnon- / puutarhakasveista tehtyä)
suolaa maun mukaan
Harjaa maa-artisokan mukulat puhtaiksi. Irrota tarvittaessa "ulokkeet", jotta saat varmasti kaiken mullan pois. Huuhtele vielä puhtaalla vedellä ennen keittämistä. Useimmissa maa-artisokkaohjeissa kuoritaan mukulat, mutta huolellinen puhdistus riittää ja kuori kypsyy siinä missä sisuskin. Pienen kosmeettisen haitan se aiheuttaa, sillä keitto on hieman harmahtavaa.
Keitä mukulat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi.
Lisää pesto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Ripottele keiton pinnalle ruohosipulisilppua ja nauti hyvän leivän kera.
Huom. herkkävatsaiset
Kypsennettyjen mukuloiden lempeä makeus johtuu inuliinista, joka on hedelmäsokerista muodostunut varastohiilihydraatti. Inuliini kulkeutuu hajoamatta ohutsuolen läpi ja päätyy paksusuolen bakteerien ravinnoksi, mistä aiheutuu ilmavaivoja herkkävatsaisille. Vaivat kuitenkin vähenevät, kun maa-artisokkaruokia syödään säännöllisesti. Lähde: Maatianen; Artisokka, vuoden 2008 maatiaiskasvi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti