tiistai 21. toukokuuta 2013

Vuohenputkiviikko: Maa-artisokka ja vuohenputki kohtaavat keitossa

Vuohenputki-ruohosipulipesto on melko miedon makuista. Se sopii maustamaan maa-artisokista tehtyä lempeän makeaa sosekeittoa ja tuo siihen hieman väriä.


Valmistusohje

400 - 500 g maa-artisokan mukuloita
1 prk ruokakermaa
1 dl vuohenputki-ruohosipulipestoa (tai muista luonnon- / puutarhakasveista tehtyä)
suolaa maun mukaan 

Harjaa maa-artisokan mukulat puhtaiksi. Irrota tarvittaessa "ulokkeet", jotta saat varmasti kaiken mullan pois. Huuhtele vielä puhtaalla vedellä ennen keittämistä. Useimmissa maa-artisokkaohjeissa kuoritaan mukulat, mutta huolellinen puhdistus riittää ja kuori kypsyy siinä missä sisuskin. Pienen kosmeettisen haitan se aiheuttaa, sillä keitto on hieman harmahtavaa. 

Keitä mukulat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi.

Lisää pesto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Ripottele keiton pinnalle ruohosipulisilppua ja nauti hyvän leivän kera. 

Huom. herkkävatsaiset

Kypsennettyjen mukuloiden lempeä makeus johtuu inuliinista, joka on hedelmäsokerista muodostunut varastohiilihydraatti. Inuliini kulkeutuu hajoamatta ohutsuolen läpi ja päätyy paksusuolen bakteerien ravinnoksi, mistä aiheutuu ilmavaivoja herkkävatsaisille. Vaivat kuitenkin vähenevät, kun maa-artisokkaruokia syödään säännöllisesti. Lähde: Maatianen; Artisokka, vuoden 2008 maatiaiskasvi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti