keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Tom yam kungia ei voi kuvitella ilman sitruunaruohoa

Hapantulinen tom yam kung vie kielen mennessään. Siinä yhdistyvät meren, sitruksen ja yrttien maut. Hyvä soppa syntyy myös suomalaisesta valkolihaisesta kalasta kuten ahvenesta tai siiasta. Silloin keiton nimi on tom yam pla.

1,5 l kasvislientä
3-4 cm pala galangalin juurta *
8 limetin lehteä *
2 sitruunaruohon vartta, 2 cm paloina
4 rkl limetinmehua
1 rkl kalakastiketta
1 rkl chilipastaa
300 g kuorimattomia katkarapuja
tuoreita herkkusieniä tai kuivattuja suomalaisia sieniä (suppilovahverot, tatit, orakkaat ym.)
3 tuoretta chiliä
korianterin lehtiä


* saa aasialaisista ruokakaupoista, katso esimerkiksi http://www.lintulaakso.net/kallionbasaari/, kalakastiketta, chilitahnaa, sitruunaruohoa ja korianteria löytyy ruokakauppojen hyllyistä

Kiehauta kasvisliemi, lisää galangal, limetin lehdet, sitruunaruoho, chilit ja keitä 10-15 minuuttia. Pienennä lämpöä ja lisää limetinmehu, kalakastike, chilipasta. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.

Lisää katkaravut, sienet ja anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa limetinmehua, kalakastiketta tai chilitahnaa. Keitossa tuntuvat sekä happamet että tuliset maut. Lisää korianterin lehdet ennen tarjoilua.

Dorami Chanin Flickr-kuvilla voi herätellä makuhermojaan:

Soups
http://www.flickr.com/photos/thai-food-blog/sets/72157603016294311/

Fish and sea food
http://www.flickr.com/photos/thai-food-blog/sets/72157603016585657/

Sääli että hänen ruokabloginsa ilmestyy hepreaksi http://thai-food-blog.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti